Heikki Siikaniva

Hejsan Härmland!

Euroopan rajoista ja niiden muuttumisesta on viimeiset puoli vuotta käyty kovaa keskustelua. Media otsikoi Venäjän ja Putinin halusta laittaa Eurooppa tsaarin vallan aikaiseen järjestykseen.

No, tämähän on aiheuttanut valtaisaa Nato-keskustelua, sekä luonnollisesti myös puolustuksellista yhteistyötä naapurimme Ruotsin kanssa on ehdotettu lisättäväksi.

Onhan se tietysti niin, ettei tässä varmaankaan yksin pärjätä, mutta mitäpä jos menisimme kuitenkin maittemme rajoissa tsaarin aikoja pidemmälle, ja ehdottaisimme Ruotsin uudelle hallitukselle Suomen liittämistä länsimaista demokratiaa puhtaimmillaan edustavaan Ruotsiin!

Kyllä, olen melkein tosissani. Mietitäänpä perusteluja. Suomella ja Ruotsilla on pitkä yhteinen historia. Suomalaisia, tai suomalaista syntyperää olevia kansalaisia vaikuttaa Ruotsissa tänäpäivänä valtava määrä.

Suomalainen kenraali- ja upseerikunta, taistelutahto, sekä puolustusjärjestelmä yleensäkin ovat edelleenkin kohtalaisen hyvää tasoa. Tämä yhdistettynä ruotsalaiseen hävittäjä- ja aseteollisuuteen raaka- ainevaroineen olisi aika vakuuttava yhdistelmä. Muutenkin suomalais-ruotsalainen osaaminen ja kokemus aina insinöörien suunnittelusta lähtien eri teollisuuden aloilla on maailmalla tunnustettua ja haluttua. 

Entäs kielelliset asiat. Venäjää ei Suomessa osaa juuri kukaan, mutta pakkoruotsin ansiosta melkein jokainen jo teini-iässä hallitsee ruotsia sen verran, että pärjää ainakin välttävästi. Ainakin laivaterminaalin baarissa.

Miten kulttuurierot? Eihän niitä juuri ole. Jatkuva naapuruus ja kanssakäyminen ovat opettaneet meidät tuntemaan hyvin toisemme. Ja ruotsalaisille voi antaa nopean peruskattauksen suomalaisuuteen. Maan ykköskanavalla esitetään parina iltana Kaurismäen Akin tuotanto putkeen, ja siinähän se. Meillä soitetaan kaikilla suosituimmilla radiokanavilla ABBAa pari-kolme päivää.

Ja urheilu, se on tämän liitoksen suurin voittaja! Miettikääpä uuden valtion jääkiekkomaajoukkuetta. Ei olisi Putinin lempilapsella Venäjän joukkueella mitään saumaa. Ei se tosin nytkään meille kummoisesti pärjää, mutta yhdistetty joukkue olisi homman sinetti. Valmentajakaksikkona luonnollisesti Selänne - Forsberg. Ja kruununa tietysti se, että tällä liitoksella saataisiin ainakin loppumaan ne nöyryyttävät 6-5 tappiot.

Ja hei, Ruotsin kuningas ja prinssi ovat kovia autourheilufaneja ja harrastajia! Tähän ruotsalaisten kuskipulaan meillä olisi tarjota kuskien maailman aatelia.

Mikä olisi uudelle valtiolle sopiva nimi, vaikkapa Härmland, Sweland, Vickaninmaa...? Ehdottakaapa jotain napakkaa.

Henrik Siikaniva
ekonomi ja Ylöjärven tuleva jaarli

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Luetelluista painavin syy tuohon liittoon olisi se jääkiekkomaajoukkue.

Jaakko Häkkinen

Erittäin mielenkiintoinen ehdotus; tosin valtioliitto houkuttaisi enemmän kuin täysin yhdistetty valtio. Suomi edustaa järjen ja kohtuullisuuden ääntä kahden ääripään, Ruotsin ja Venäjän välissä. Fennoskandian unioni?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ei sinänsä hassumpi ajatus... ainakin Norja mukaan ja Tanska sekä Islanti harkinnan jälkeen kyllä... Olisimme lähempänä kulttuurisen perintömme pohjalta kuin nyt Euromaiden kanssa.

Tapio Vehmaskoski

Hansa

Pitäisi tuolle suomen kielellekin saada joku asema, ettei käy kuin ennen vanhaan. Pitää taas jonkun lähteä Lönroth:ksi kieltä etsimään. Sitten suomalaisten kallojen mittaus ruotsalaisilta kiellettäisiin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hansaliitto

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vitsi vitsinä, mutta Ruotsi, joka on ollut satoja vuosia ensin Itämaansa ja sitten viimeksi Suomen muodostaman etuvyöhykkeen takana lähes turvassa kaikelta pahalta ei ikipäivänä suostu mihinkään tuollaiseen. Ruotsi ei todella lähde puolustamaan edes itseään jonnekin Itä-Suomen korpeen. Edes vähän realismia mukaan.

Itse asiassa Ruotsi on ajanut puolustusvoimansa älyttömän alas. Ilma- ja merivoimat ovat pienelle Ruotsille ehkäpä kohtuulliset, mutta maavoimat ovat aivan surkeat. Maa ei ole saanut rekrytoitua haluamaansa 50000 sopimussotilasta. Reservit ovat täysin rappioituneita.

Ruotsalaisista ei ole mitään apua Suomelle eivätkä he edes sitä lupaa. Puolustusministeri Haglund puhuu puuta heinää julkisuudessa korvat heiluen.

Kalevi Laaksonen

Hyvä Heikki. Ajatuksesi Suomen ja Ruotsin yhdistämisestä on hieno, mutta ei kovin uusi. Itse kirjoittelin moneen otteeteen jo vuonna 2010 Etelä-Suomen Sanomiin aiheesta niin, että Suomi ja Ruotsi pitää yhdistää ja nimeksi laittaa Finland-Sverige vaikka seuraavaksi 500 vuodeksi. Tällöin suurin perusteluni oli se ja on edelleen, että olisimme paljon vahvempia yhdessä EU.n päätöksen teossa. Lisäksi voisimme ottaa Ruotsista kuninkaan tai myöhemmin kuningattaren ja Suomen presidenttilaitos voitaisiin lakkauttaa. Eihän meillä ole nytkään oikein minkäänlaista rajaa Suomen ja Ruotsin välillä. Lisäksi toivon, että sana pakkoruitsi sanana poistetaan sanavarastosa ja tilalla on vain ruotsin kieli. Minulla ei tulisi mieleenikään mennä Ruotsiin puhumaan jotakin Euroopassa niin harvinaista kieltä kuin englantia; Ruostissa pitää aina puhua ruotsia, joko riikinruotsia tai suomenruotsia.

Olen jo monia vuosia käyttänyt pikee- paitaa tekstillä Finland-Sverige ja olen tälle yhdistymiselle saanut jo paljon kannattajiakin. Takarajaksi olen asettanut vuoden 2048, koska näin isto muutokset eivät tapahdu nopeasti.
Kalevi Laaksonen, yrittäjä Nastolasta

Toimituksen poiminnat